idk frame
 

Ratankot 2016

Hoi allemaal,

Met veel plezier stuur ik jullie een korte update over ons project in Nepal.

Na de zware aardbeving van 25 april besloot ik om mijn loopbanonderbreking in het teken te stellen van onze projecten in Nepal.

Het bergdorp Ratankot, waar we sinds 2009 actief zijn, is gelegen in het district Sindupalchok. Dit gebied werd zwaar geteisterd door de aardbeving, hierbij verloren 95% van de inwoners hun woning ( het levenswerk van enkele generaties ).

Na 2 maanden voorbereidend werk kwam het project in een stroomversnelling. Ik kreeg het genoegen om Nishant Upadhyay te ontmoeten: deze inspirerende ontmoeting kwam tot stand via het project ‘The lost gardens of Khajuraho’ geïnicieerd door INTACH België dat ondersteund wordt door PAJOTTENLANDER. Nishant, een sympathieke jonge architect met het hart op de juiste plaats en met de nodige kennis over post disaster managment, besloot om het Support4Nepal team te versterken als vrijwilliger.

3 maanden later vertrok ik op 20 januari richting Nepal.

Verscheidene vergaderingen vonden plaats met lokale en internationale instanties en een uitgebreide survey werd voorbereid.

Het Shocksafe onderzoeksteam van de Universiteit van Delft stond ons samen met een team van Indische architecten bij, beide teams met de nodige kennis van zaken. Gedurende twee intensieve weken in het bergdrop werd hard gewerkt om alle nodige gegevens te verzamelen. 1/3 van de gegevens zijn reeds verwerkt en kan je als bijlage onder de foto’s terugvinden. ( Dit document is nog niet definitief maar schetst een beeld van de stand van zaken). Een laatste ‘house to house’ survey zal starten op 16/03.

Onze eerste maand op locatie zit erop en was zoals verwacht een indrukwekkende ervaring vol boeiende ontmoetingen waaronder het hoofd van IsraAID, Malteser International, UNHABITAT, UNDP, Kamp for Sud, Build Up Nepal etc...

De delegatie van de Universiteit van Delft eindigde zopas hun survey in Ratankot. Deze richtte zich enerzijds op het in kaart brengen van de schade in het bergdorp, een overzicht opstellen van de verschillende aanwezige bouwtechnieken en het effect van de aardbeving hierop; anderzijds op een algemene bevraging over het effect van de aardbeving op de gemeenschap en haar leefgewoonten. Ten slotte namen zij enkele interviews af van betrokken personen uit het bergdorp.
(Neem absoluut een kijkje op de Shocksafe Nepal website je vindt er een mooi verslagje terug over hun verblijf in Ratankot https://shocksafenepal.wordpress.com/ .)

Met al deze informatie plannen we concrete stappen te zetten naar de toekomst. Hieronder volgt een overzichtje van onze voorlopige plannen.

1) We werken een trainingsschema uit gebaseerd op grondig onderzoek (aardbevingsbestendige bouwtechnieken) en met respect voor de traditionele technieken, hierbij rekening houdend met de aanwezige grondstoffen. Dit houdt in dat de inwoners kunnen oefenen op enkele kleine demowoningen waarbij we verschillende technieken aanbieden. Op die manier kunnen de inwoners zelf kiezen welke techniek ze gebruiken. De woningen worden ontworpen volgens de financiële draagkracht van de lokale bevolking, namelijk de vergoeding die ze krijgen van de Nepalese overheid, met de mogelijkheid tot verdere uitbereiding volgens het eigen vermogen.

2) Vervolgens plannen we een training waar ook mensen van buiten het dorp aan kunnen deelnemen. Die training linken we aan de heropbouw van de community hall.

3) Nadat de inwoners hun basiswoning gerealiseerd hebben, herstarten we het waterproject en werken we Ratankot 7 af. Eveneens bekijken we de mogelijkheid tot het herstellen van de opgelopen beschadigingen.

4) Op lange termijn willen we een samenwerking tussen de lokale boeren introduceren gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid. Voor deze plannen werden de eerste contacten gelegd met het Navdanya biodiversiteits instituut. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van boeren. Thema’s die ze aanbieden zijn: biodiversiteit, de selectie en bewaring van zaden, composteren, zelfredzaamheid door middel van biologische teelt, het verwerken en op de markt brengen van producten uit biologische landbouw.

Het doel is dat al deze projecten na de nodige opleidingen en begeleiding voor 100% in de handen terechtkomen van de lokale gemeenschap.

Ratankot after the earthquake.
Shelters built by IsraAID.
Visit upper Ratankot 7.
Meeting Ratankot.
Meeting Ratankot 7.
Meeting Ratankot 8.
Survey team.
Work in progress..
Ratankot temporary school.
Ratankot temporary school.
Womens evening class.
Bestanden