idk frame
 

24/07

Liefste f amilie en vrienden
Om 5u30 ging vanochtend onze wekker, maar deze keer niet voor het gebed. Pema Dorjee gaf ons de unieke kans om met hem als gids de Monkey Temple te bezichtigen. Deze bezienswaardigheid heeft zijn naam zeker niet gestolen. Rond het domein zagen we tientallen aapjes huppelen, aan de elektriciteitsdraden hangen en in de bomen klimmen. Pema La leidde ons door het park en leerde ons veel bij over de boeddhistische en hindoeïstische gebruiken. We verdreven de figuurlijke duisternis door allemaal het kaarsje van de verlichting aan te steken bij de Boeddha van het Noorden. Boeddhistische gezangen weerklonken melodieuzer dan ooit.
Toen we terug in ons toeristenbusje zaten, vielen onze blikken op drie gigantische, naar de hemel reikende Boeddhabeelden. Natuurlijk maakten we hier een stop om deze van naderbij te bewonderen.
Rond 9u30 kwamen we weer aan in het klooster voor een welgekomen ontbijt. Vervolgens zochten enkelen hun bedje op om wat uurtjes slaap in te halen.
Na de middag stond het bezoek aan Bhaktapur City op het programma. Bipen, onze goede vriend uit Ratankot, vergezelde ons, evenals onze gids Shyam. Bhaktapur toonde ons Nepalees handwerk, waaronder pottenbakkerij en Thanka painting. Het is een stokoude stad waarin de geesten van oude culturen met verloren wijsheid rondwaren. We bezichtigden het grootste plein Durbar Square. Ook Taumadhi Square kwam aan bod. We aanschouwden een reusachtige tempel met zeer steile trappen, die geflankeerd werden door vijf paar stenen wachters met elk hun speciale betekenis: de mythologische besnorde worstelaars, de zware olifanten, de gevaarlijke leeuwen, de fiere griffioenen en de op ons neerkijkende halfgodinnen. Ten slotte splitsten we ons op in kleine groepjes, hetzij om nog meer van de stad te zien, hetzij om nog souvenirs te kopen, hetzij om een hapje en/of een drankje te nuttigen.
’s Avonds gaf Pema Dorjee een uiteenzetting over zelfvertrouwen. Hij leerde ons dat te baseren op de waarheid: alleen zo kunnen we een eerlijk beeld over onszelf ontwikkelen. Samen met Karma bedankte hij ons voor alles met een cadeautje en de zoveelste kata.
Groetjes van jullie apensnoetjes
P.S.: weetjes van de dag
1. Anna’s zusje Aster werd zeven jaar: hiep hiep hoera!
2. Er was een aapje met een mankepootje, dat ons vaag aan Brecht deed denken.
3. Dakterrassen in Bhaktapur geven een magnifiek uitzicht.