idk frame
 

22/07

Geachte ouders
Aan alle geïnteresseerden, welkom! Aan alle niet geïnteresseerden ook welkom!
Vanmorgen moesten we heel vroeg uit de veren. Om zeven uur werden we voor de laatste keer gewekt door de Nepalese bevolking en de klanken van potten en pannen. De ochtendvreugde was minder dan normaal. Allen zagen we op tegen het vertrek uit Ratankot. We kregen een stevig maar lekker noodle-ontbijt met een omelet. (nogmaals bedankt aan onze persoonlijke koks Nima en Pursang voor het overheerlijke eten!). Na het ontbijt zorgden we ervoor dat we onze vertrekken kraaknet achterlieten door de slaapplaats te kuisen, het afval te sorteren en de afwas te doen. Aan alle ouders: jaja, Nepal doet ons goed en leert ons veel!
Rond negen uur werd het afscheid echt. De Nepalese bevolking bedankte ons met vele kata’s en fleurige bloemen. Het afscheid viel ons vrij zwaar en we werden allen wat emotioneel. Na het afscheidsmoment begonnen we aan de zware tocht door de bergen en rijstvelden. Vol goede moed en onder stralende zon (lees: zweten geblazen en verbrande gezichtjes gespot) vlotte onze tocht tamelijk snel. Gelukkig wilden de inwoners van Ratankot onze zware trekrugzakken dragen. Tijdens onze tocht maakten we af en toe nog wat tijd om voor een laatste keer te genieten van het mooie uitzicht (zeker niet omdat we volledig uitgeput waren…). Twee uur later kwamen we toe op de stopplaats van onze bus. Deze was hier niet op voorzien en dacht dat we enkele uurtjes later zouden toegekomen zijn. De bus zat afgeladen vol, want we namen wat mensen van Ratankot mee naar Kathmandu. Dit zorgde voor een leuke en uitgelaten sfeer. Brecht wou zijn mannelijkheid eer aandoen en besloot samen met Shyam op de brommer naar Kathmandu te rijden. Onderweg maakten we een paar korte stops om onze maagjes te vullen en te genieten van het plaatselijke drankje, Lassi (te vergelijken met een milkshake met kaneel). Na een busrit van vier uur kwamen we bezweet en vermoeid aan in het klooster. Heel gelukkig waren we toen we de monnikjes terugzagen. We fleurden allen helemaal op na een heerlijke, warme douche.
’s Avonds volgde een echt feestmaaltijd. We werden verwend met warme frietjes, kippenboutjes, rijst, pasta en groentjes. Ook volgde een fijn weerzien met Pema Dorjee. Deze is speciaal voor ons vanuit India naar Nepal gekomen om met ons wat tijd te kunnen spenderen. Aangezien we allemaal zeer moe waren, gingen we op tijd naar bed en mochten eens lekker uitslapen. (tot 08U30, jawel!)
Met vriendelijke groeten
Het Nepalteam
P.S. weetjes van de dag
1) Lobsang, “het kindje” van Mathieu is hem helemaal gevolgd tot onze busplaats. Toen we vertrokken viel het vertrek voor zowel Lobsang als Mathieu zeer zwaar.
2) We slaagden erin om de bergtocht twee keer zo snel te doen als vorige keer.
3) Mathieu, onze schrijver verloor tijdens de busrit zijn belangrijkste wapen. Door de bedwelming van de uitlaatgassen op de autostrade smeet Anna de stylo van Mathieu uit het raam. Enige traantjes volgden.
4) Ook Nele leed aan de gevolgen van de uitlaatgassen. Zij beleefde een groot plezier aan schouderklopjes geven aan toevallige voorbijrijdende motors.