idk frame
 

20/07

Allerliefste familie, vrienden en sympathisanten,
In tegenstelling tot de voorbije dagen werden we niet gewekt door het gekletter van messen en het geroep van de inwoners van Ratankot, maar door de stemmen van onze eigen groep.
“Wauw, de bergen!”
Eens buiten werden we overdonderd door de pracht en praal van de natuur. In de verte aanschouwden we voor het eerst de bergen. Hun besneeuwde toppen stegen boven de wolken uit, alsof ze heerlijke, Luikse wafels waren, bedekt met poedersuiker. Ja, onze magen verlangen hier nu en dan naar de Belgische keuken. Een lekker pakje friet van Frituur Renée, een stukje vlees van de barbecue, een lekkere wortelstoemp van onze grootmoeder… Dat en nog veel meer zou ons zeker smaken, maar van het eten hier mogen we ook niet klagen. Niet elke dag rijst, maar ook groentjes en vlees staan hier af en toe op het menu. Iedere keer opnieuw worden we verrast door de pure smaken van de Nepalese keuken. Complimenten derhalve aan onze creatieve kok Neema.
Voor vandaag mochten we ons lid noemen van een Nepalese familie. We kregen in groepjes een gastgezin toegewezen, waar we de hele dag mee doorbrachten.
Hilke en Lotte staken de handen uit de mouwen bij de familie Kamal. Ze ploegden een veldje om, wiedden het onkruid om en wasten af. De hele dag door werden ze gesoigneerd met talrijke kopjes thee. Ze werden ook tot babysitters gepromoveerd.
Lisa en Nica werden toegewezen aan Dolwa en haar nonkel. De drie geitjes en de hond heetten hen welkom en ze werden voorzien van heerlijke thee en versgeplukte bananen. In het huis van de nonkel hebben ze de kans gekregen om de Nepalese televisie te bewonderen. Ze hebben citroenen, mango’s, bananen, ananas en heel wat andere fruitsoorten gezien in de tuin, alvorens de handen uit de mouwen te steken bij een klein rijstveldje. Door regen en modder snakten ze naar een fris bad.
Anna, Robin en Mathieu werden ontvangen door de goedlachse Namgel. Nepalezen en Belgen leerden elkaar heel wat bij over de verschillende cultuur. Onderwerpen als geschiedenis, onderwijs en politiek kwamen aan bod. Ze leerden ook hun namen in het Nepalees te schrijven. Namgel werd ingewijd in de kaartspelwereld van het Presidenten en bleek het spel enorm goed te beheersen.
Margaux, Tessa en Michiel werden warm onthaald door de familie van Pulman. Na een tasje thee maakten ze samen met hem Roxy, de plaatselijke alcohol. ’s Namiddags proefden ze (een klein beetje) van de zelfgemaakte drank. Verder hadden ze een rustig dagje, waarin Pulman hen enkele Nepalese kaartspelletjes aanleerde en hen leerde tellen tot tien.
Nele en Lien gingen op bezoek bij Bipen (de plaatselijke ‘skaterboy’). Ze kregen veel eten (waaronder warme frietjes!) en buffelmelk voorgeschoteld. In de regen trokken ze er op uit om samen handmatig het gras te maaien. Daarna kregen ze de kans om zelf brood te maken, alvorens beloond te worden met een Nepalese tienerfilm, die veel hilariteit opwekte.
’s Avonds beloonden we de families met de Belgische gastvrijheid. Ze kregen rijkelijke porties spijs en drank. We wisselden liedjes en dansjes uit. De avond was zeker geslaagd door de muzikale, enthousiaste sfeer. Wondermooi.

Schouderklopjes van op de bergtopjes,
Jullie Nepaleesjes

P.S.: weetjes van de dag
1. Een welgemeende dank u wel aan iedereen die ons Nepalees avontuur zo meegaand volgt. De berichtjes, hetzij via sms, hetzij via de site, doen ons enorm veel deugd.
2. We werden bijna geadopteerd door onze gastgezinnen. Als jullie ons ooit nog terug willen zien, zullen jullie je best mogen doen!
3. Sari kon jammer genoeg niet deelnemen aan de familiedag, omdat ze een dagje out was. Geen zorgen, na een paar uurtjes rust gaat het al veel beter! Ook het blijde nieuws uit België deed haar goed. Haar nichtje Dena is op 19 juli geboren. Proficiat aan de kersverse ouders!
4. Het trage internet zorgt voor wat belemmeringen. Een tekstje online zetten kost een uur van onze tijd, dus we doen ons best. Jullie zullen nog even moeten wachten op foto’s.
5. Lotte en Mathieu wensen de bivakgangers heel veel plezier toe, ook al kunnen ze er zelf niet bij zijn.
6. Hilke’s zangtalent heeft de muzikaliteit van de Nepalezen aangewakkerd. Wat een sfeermaakster!