idk frame
 

07/07/2012 Na 5 dagen is het elektriciteitsnet eindelijk werkende, office laat het afweten, anti-virus werkt niet, PC 6 valt steeds uit, we beslissen om bij de kapper even te ontstressen. Karma vertrekt naar Ratankot .

Vandaag is het weekend voor de monniken (in Nepal is er maar 1 vrije dag in de week en dat is zondag). Karma vertrekt vandaag naar Ratankot om de nodige voorbereidingen te treffen voor het waterproject... hij heeft een hele boel taken meegekregen om uit te voeren. Hij is voor 3 dagen alleen naar het bergdorp 11juli komt hij terug en 12 juli gaan we allemaal samen naar Ratankot. We laten hem de nodige voorbereidingen doen omdat we willen dat het project zo veel mogelijk gedragen en uitgevoerd wordt door de lokale bewoners en wij enkel moeten bijsturen waar nodig.
Toen we uit ons guesthouse buiten kwamen zagen we dat de monniken zich volledig aan het uitleven waren tijdens een voetbaltoernooitje. We kropen onmiddellijk het computerlokaal in om deze verder gebruiksklaar te krijgen tegen de eerste lessen die voor morgen gepland zijn. Er doken weeral heel wat problemen op : office liet het afweten, anti-virus weigert dienst en PC 6 blijft constant uit vallen samen met nog 2 andere PC 's. De elektricien kwam eindelijk batterijen tussen het circuit en onze computers plaatsen om de computer tegen de stroom panne te beveiligen. De hele voormiddag hield ik me bezig om Gonpo te begeleiden bij het maken van zijn eerste computerles met behulp van een powerpoint. Gunther speelde een spelletje volleybal met de monniken (de rollen werden dus omgedraaid). Vervolgens werden de netwerk kabels netjes opgeborgen achter pvc buizen, de elektriciteit voor de projector werd geïnstalleerd, deze werd aangesloten en operationeel gemaakt. Ons lokaal kreeg een slot op de deur. Office 2010 weigerde dienst en na veel bellen besloot Trinley zelf op zoek te gaan naar een werkende versie. PC 6 bleef uitvallen ondanks het nieuwe moederbord dat de dag ervoor werd vernieuwd. Gunther hield zich de rest van de dag bezig met het maken van een "image" (zelf heb ik geen idee wat dit is). Na 3uur was Trinley teug met een versie die wel wou draaien, vervolgens mochten we overal office afgooien, maar dit gebeurde niet zomaar want de stroom panne zorgde weer voor de nodige spanning en onderbrak alle uninstalls... Bleek dat de batterijen voorlopige batterijen waren en helemaal niet voldeden, de elektricien werd weer opgebeld en zorgde dat de computers aangesloten werden aan de batterijen van onze guesthouse die het niet zouden mogen laten afweten. De power cut zorgde ervoor dat we office niet meer konden verwijderen van de computers dus Gunther moest hiervoor op zoek gaan naar het nodige programma ... Hij slaagde er in om ook deze uitdaging met glans te overwinnen. Uiteindelijk sloeg het noodlot terug toe en sprong de zekering ook in het guesthouse en zakte de moed terug even in de schoenen. Trinley belde de elektricien voor de zoveelste keer weer op. Aangezien er geen stroom was en we dus ook werkloos waren besloten we wat ontspanning op te zoeken bij de lokale kapper waar ik elk jaar trouw mijn haartjes laat knippen. Nadien kropen we terug in het computerlokaal en sloegen terug aan het werk... deze avond kropen we vroeg onder de lakens omdat de vermoeidheid zich stilaan laat voelen.

FOTO' S
07/07/2012 https://picasaweb.google.com/de.mey.brecht/20120707