idk frame
 

05/07/2012 Eerste twee dagen in Nepal

Gisteren stonden we op met Engelse toast en choco. Na het ontbijt trokken we richting computerklas we werden vergezeld door Gompo de nieuwe computerleraar en ICT coördinator. We gingen onmiddellijk aan de slag om alle software te installeren, de computers een nummer toe te kennen, netwerk voorbereiden... het plezier was niet voor lange duur want na enkele uren sloeg de elektriciteit reeds af, een koude shut down voor de computers en een koude douche voor Gunther (vandaar de foto met de handen in het "haar"). Vervolgens kregen we bezoek van de elektricien die geboeid luisterde naar onze wensen en steeds bevestigde met ''no problem". De afspraak was dat wij al het materiaal (voor het netwerk) zouden aankopen en hij zou zorgen dat alles 's avonds geïnstalleerd zou zijn (gaten geboord, kabels getrokken, 28 plugs op kabels gestoken, kabels aangesloten, beamer opgehangen...
Na het middagmaal (dalh bath: rijst met linzenpap en voor de eerste maal oneetbare bittere groenten). Na een taxirit van een halfuur en nog wat zoekwerk vonden we onze computerwinkel. We gaven onze bestelling door en werden af en toe bediend als de verkoper niet afgeleid werd door andere klanten of vergeten was wat we allemaal gevraagd hadden. Na een uur wachten liet hij ons nog eens een half uur wachten op materiaal die uit een andere winkel moest aangebracht worden, het was een Nepalees staaltje verkoopservice. Na twee uur verblijven in de winkel konden we eindelijk een taxi zoeken in de regen (die ons door de weersomstandigheden 1/3 meer liet betalen, tot zover de logica). Een half uur later kwamen we toe aan Bouddhanath Stupa om even te stoppen in Karma zijn winkel, hij nam ons onmiddellijk mee naar een gezellig cafeetje waar we heerlijke banana lassi en chocolade cake aten. We maakten van de gelegenheid gebruik om Karma in te lichten van alle plannen voor het bergdrop en maakten samen een reis planning. Karma zal 7 juli vertrekken naar het bergdorp om alle comité's op te starten en zich te laten organiseren hij zal ook van elk comité een foto nemen die we later met een uitvergroting van de kaart van Ratankot zullen ophangen zodat alle dorpelingen kunnen zien wie welke verantwoordelijkheid binnen het project zal dragen. Hij zal eveneens een vergadering vastleggen met de expert van het district en op zoek gaan naar een coördinator binnen Ratankot.
Nadien trokken we terug naar het klooster om alles uit te pakken en terug in gang te schieten met het computerlokaal
en het werk van de elektricien te bezichtigen. Eenmaal aangekomen was er geen elektricien te zien. We gingen aan de slag om het geheugen van de computers uit te bereiden met de nieuwe aangekochte geheugenkaartjes. We werden onderbroken door de zorgwekkende brandgeur van één van de pc's die we snel uit het stopcontact haalden. En plots om 18u kwam onze elektricien en zijn handlangers te voorschijn. Vol goede moed schoten we onmiddellijk in actie, ze boorden twee gaten, trokken er een draad door en namen afscheid tot onze grote verbazing... We sloten de werkavond af met te prutsen aan de defecte computer en kwamen zo een uur te laat op onze afspraak met Karma.
Om 20u (een uur te laat) besloten we Karma te gaan opzoeken om samen uit te gaan eten. Hij nam ons mee naar Paradise restaurant en het eten maakte van onze mond een waar paradijs!
We sloten de avond laat af met het uploaden van foto's...

De volgende dag stonden we vroeger op en konden we genieten van de lekkere mango's die we de dag ervoor gekocht hadden hmmmm...
We trokken naar de computerklas en gingen dan maar zelf aan de slag samen met Gompo om de kabels zelf te leggen. We werden al heel snel vergezeld door de twee handlangers van de elektricien, tot onze grote verbazing hadden zij geen enkel benul hoe je zo een kabels moest installeren. Gunther toonde zijn groot hart en gaf een spoedcursus netwerkkabels maken tot blijdschap van de handlangers...
Vandaag hadden we geluk want de hele dag door (buiten zonet een uurtje) was er stroom beschikbaar. We konden dus vlijtig aan de software verder werken en alle computers voorzien van internet. Gunther werd af en toe uit zijn concentratie gehaald door de monniken die steeds verder en verder het computerlokaal komen verkennen. Een van de leerkrachten kon zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en kwam Gunther melden dat hij reeds typeles aan het volgen was. Gunther liet geen seconde op zich wachtte om hem het typeprogramma uitgebreid te laten ontdekken en zijn typevaardigheden op de rooster te leggen. Trinley nam al snel de computer over om ons zijn typevaardigheden te tonen...
De schrijnwerkers werden ook aan het werk gezet om gaten in de tafels te maken voor het probleem van de veel te korte draden van de muizen en het klavier op te lossen. Hierdoor kwam Gunther vervolgens tot de vaststelling dat bij één van de computertafels alle computers langs de linkerkant staan waardoor het probleem van de te korte draden niet zomaar kon worden opgelost. (Ondertussen vond Gunther zijn creatieve brein wel een oplossing)
In de voormiddag had ik beloofd dat als het niet regende er sportlessen zouden doorgaan. Na het middagmaal was het jammer genoeg nog steeds aan het regenen maar Trinley kwam ons melden dat de monniken ondanks de regen zich volledig aan het voorbereiden waren om toch in de regen te sporten. Dit enthousiasme kon ik niet aan mijn hart voorbij laten gaan en besloot ik dan maar om in de regen sportles te geven. Na het eerste tikspelletje verscheen gelukkig de zon die in een mum van tijd het helle terreintje droog kreeg. We moesten de nodige creativiteit gebruiken om de 36 enthousiastelingen mits beperkt materiaal veilig aan het sporten te krijgen. Het enthousiasme was goddelijk maar zorgde jammer genoeg voor enkele botsingen. Er werd gestart met verschillende tikspelletjes om vervolgens over te gaan naar rope skipping (direct de grote middelen om te kunnen voldoen aan de vele energiebommetjes) we sloten af met een 4-4 voetbalwedstrijdje waarin de monniken tot het uiterste gingen om toch maar te kunnen scoren.
Drie uur laten en volledig uitgeput van de sportlessen kroop ik onder de douche om nadien Karma te ontmoeten om nog enkele zaken te regelen. Gunther trok zich terug in het computerlokaal om de kabels af te werken en te skypen met het thuisfront. Hij kreeg hierbij de nodige morele ondersteuning van de jongste monniken die volverbazing naar het scherm keken en Gunther bijna van zijn stoel duwden. Hierna toonde Brecht de foto's die we vandaag namen tijdens de sportlessen die ze vol vermaak opnieuw uitbeelden. Bij het afsluiten van de computerklas smolt ons hart van de verschillende "thank you's", "good night's" en stralende gezichtjes van de kleine mannen.
Slaapwel.

FOTO'S 05/07/12 https://picasaweb.google.com/de.mey.brecht/20120705#5761693460036710930